تماس با کارشناس

خمیر سیلیکون چیست و نحوه استفاده از خمیر silicon

از مجموعه مطالب آموزشی

در این مقاله میخواهیم با نحوه استفاده از خمیر سیلیکون آشنا شویم، در ادامه ابتدا با کار این خمیر همچنین تعریف خمیر silicon آشنا خواهیم شد و سپس به سراغ نحوه تعویض و استفاده از آن خواهیم رفت، امیدوارم این مقاله که از طرف کارشناسان پشتیبان سخت افزار ما نوشته شده است مورد پسند شما عزیزان قرار بگیرید.

در این مقاله چه خواهیم خواند؟

خمیر سیلیکون  چیست؟

دلیل استفاده از خمیر سیلیکون چیست؟

کاربرد خمیر silicon

 انتخاب خمیر سیلیکون حرارتی مناسب

انواع خمیر سیلیکون

بهترین خمیر سیلیکون

تفاوت بین ترکیبات مختلف خمیرهای سیلیکون چیست؟

نحوه صحیح استفاده از خمیر سیلیکون

جایگزین خمیر سیلیکون چیست؟

خمیر سیلیکون را از کجا تهیه کنیم

قیمت خمیر سیلیکون چقدر است؟

پاک کننده و یا حلال خمیر سیلیکون چیست

پاسخ به سوالات متداول کاربران در رابطه با خمیر سیلیکون چیست؟

نتیجه گیری

 

خمیر سیلیکون چیست؟

خمیر حرارتی یا همان خمیر سیلیکون یک مایه خمیری شکل است که روی قطعات سخت افزاری کامپیوتر مثل پردازنده ها،  کارت گرافیک و... قرار داده می شود و وظیفه اون کاهش گرمای قطعه مورد نظر در دستگاه است. خمیر siliconنوعی خمیر رسانای گرما Thermal Interface Material است، که ما بین قطعاتی که گرمای بیشتری تولید می کنند قرار می گیرد تا گرمای ایجاد شده را به سیستم های خنک کننده انتقال دهد، برای مثال برای انتقال گرما از cpu و یا Gpu به هیت سینک که خود یک مبدل حرارتی است استفاده میشود.

خمیر سیلیکون نام آشنایی برای کاربران کامپیوتر است اما نکته مهم که لازم است به آن توجه کنید این است که اصطلاح خمیر سیلیکون به اشتباه بین افراد رایج شده، در حقیقت خود خمیر سیلیکون  زیر مجموعه انتقال دهنده های حرارتی به شمار میرود، اما چون از ابتدا به این نام رایج شده همه ما این انتقال دهنده حرارتی و یا Thermal Interface Material که به اختصار TIM گفته میشود را با نام خمیر سیلیکون میشناسیم، همانطور که در مقاله " دلایل داغ شدن سی پی یو " گفتیم قطعات کامپیوتر حین کار تولید گرما میکنند بنابراین لازم است سیستمی برای خنک نگه داشتن این قطعات داشته باشیم تا از آسیب به این قطعات جلوگیری شود . از کاربردهای خمیر سیلیکون کمک به کاهش دمای قطعات سخت افزاری کامپیوتر است. 

 

✍️حتما بخوانید :اگر قصد دارید سیستم خودتان را ارتقاء دهید و یا با سخت افزارهای کامپیوتری بیشتر آشنا شویدمقاله تفاوت بینCPU ، GPU و APU چیست؟ رو از دست ندهید. 

دلیل استفاده از خمیر سیلیکون چیست؟

مهمترین دلیل استفاده از خمیر سیلیکون افزایش طول عمر و همچنین بازدهی قطعاتی مانند کارت گرافیک، cpu و دیگرا چیپ های پر استفاده است، لازمه این نکته را بدانید که نبود خمیر سیلیکون می تواند منجر به آسیب های جبران ناپذیری شود، هر چند ممکن است اصلا به چشم نیاید اما نبود این ماده میتواند منجر به داغ شدن CPU و سوختن آن شود، اگر تسلط کافی برای بررسی این موضوع ندارید بهتر است با مشاورین ما در تماس باشید، از طریق تلفن های ثابت سراسر کشور با شماره گیری شماره 9099071540 و از طریق موبایل با شماره گیری 0217129 میتوانید با کارشناسان رایانه کمک در ارتباط باشید و مشکلات کامپیوتری خود را در کوتاه ترین زمان ممکن حل کنید.

کاربرد خمیر سیلیکون

خمیرsilicon  منافذ میکروسکوپی بازی که بین دو سطح صاف مانند سی پی یو و خنک کنند وجود دارد را پر میکند، با پر شدن این فضا انتقال حرارت بین این دو قطع راحت تر انجام میشود، اما استفاده نکردن از خمیر سیلیکون باعث میشود هوایی که بین این قطعات وجود دارد مانند یک عایق حرارتی عمل کند و در نتیجه دمای CPU افزایش پیدا میکند.

 انتخاب خمیر سیلیکون حرارتی مناسب

اگر سری به بازار کامپیوتر بزنید و به دنبال خرید خمیر سیلیکون باشید ، از کمترین قیمت تا قیمت های بالا را مشاهده میکنید قبل از هر چیز لازم است بدانیم ترکیبات ساختاری که در خمیرهای سیلیکون وجود دارد علت اصلی است که باعث تفاوت قیمت شده است که بین خمیرهای سیلیکون شاهد آن هستیم، هرچند معمولا ترکیبات دقیق این ماده به اشتراک گذاشته نمیشود و از دید افراد مخفی نگه داشته میشود اما معمولا با کمی مطالعه و سرچ اینترنتی میتوانید با مواد تشکیل دهنده اکثر آنها آشنا شوید.

انواع خمیر سیلیکون

 خمیر سیلیکون بر اساس مواد اولیه ای که از آن ساخته می شود به 3 دسته تقسیم می شوند:

🔴 خمیر سیلیکون بر پایه فلز 

🔴 خمیر سیلیکون بر پایه سرامیک

 🔴خمیر سیلیکون بر پایه سیلیکون 

خمیرهای حرارتی بر پایه فلز

 خمیر حرارتی بر پایه فلز جز محبوب ترین این دسته بندی می باشد.این نوع از خمیر سیلیکون شرایط انتقال گرمای بیش‌تر را فراهم می‌کند. ترکیبات آن از یک نوع گریس می باشد که در آن از ذرات بسیار ریز فلز استفاده شده است، با توجه به اینکه فلز رسانای بسیار خوبی است م انتقال گرمای پردازنده بیشتر انجام می شود. 

خمیرهای حرارتی بر پایه سرامیک

در ادامه معرفی انواع خمیر سیلیکون به سراغ خمیر حرارتی بر پایه سرامیک می‌رویم. این نوع از خمیر رسانایی  کمتری از خمیر سیلیکون بر پایه فلز دارد.  ویژگی منحصر آن  این است که سرامیک رسانا و انتقال دهنده بار الکتریکی نیست در نتیجه با استفاده از این خمیر ا با مشکلات ناشی از رسانه الکتریکی در پردازنده مرکزی مواجه نخواهید شد.

خمیرهای حرارتی بر پایه سیلیکون 

 یکی از معروف‌ترین خمیرهای سیلیکون در جهان همین مدل می باشد و علت شهرت این ماده نیز به علت وجود سیلیکون در این نوع است. 

بهترین خمیر سیلیکون کدام است؟

 بهترین خمیر سیلیکون خمیری است که بر پایه فلز ساخته می شود زیرا فلز بهترین رسانا گرما می باشد. 

تفاوت بین ترکیبات مختلف خمیرهای سیلیکون چیست؟

ترکیباتی که این ماده را تشکیل میدهد به صورت کاملا مستقیم با میان هدایتگری الکتریکی ، دوام این ماده ، غلظت آن و همچنین رسانایی گرمایی آن ارتباط دارد، معمولا خمیر هایی که قیمت پایین تری دارند از مواد ساده ای مانند اکسید روی و سیلیکون تشکیل شده است اما دیگر کمپانی ها برای افزایش کارایی ماده ی تولید شده مواد دیگری مانند ، نقره ، گرافیت ، نانو ذرات کربن ، سرامیک، آلمینیوم و ... را با درصد های مختلفی با یک دیگر ترکیب میکنند و خمیر به دست آمده از راندمان بالاتری برخوردار است.

اما از آنجایی که سیلیکون یک ماده پایه است که در برگیرنده دیگر مواد است معمولا به این خمیرها " خمیر سیلیکون" گفته میشود، البته نام های دیگری مانند ( خمیرهای انتقال دهنده حرارت و یا خمیر های گرمایی ) نیز به آنها اطلاق میشود.

بنابراین خمیر های سیلیکون با توجه به مواد تشکیل دهنده آنها قیمت گذاری های متفاوتی دارند، برای انتخاب یک خمیر مناسب لازم است با کارایی مواد تشکیل دهنده و چگونگی افزایش راندمان خمیر سیلیکون اشنا باشید، در این مورد بهتر است با کارشناسان رایانه کمک تماس بگیرید، برای تماس با ما میتوانید از تمامی تلفن های ثابت سراسر کشور شماره 9099071540 را شماره گیری کنید، همچنین برای تماس از طریق موبایل میتوانید از شماره 0217129 استفاده کنید.

نحوه استفاده از خمیر سیلیکون


چگونه از خمیر سیلیکون استفاده نماییم؟! این سوالی است که اکثر کاربران طی تماس های تلفنی که با کارشناسان ما داشته اند در رابطه با این ماده مطرح کرده اند که در این بخش از این مقاله آموزشی که به دست کارشناسان سخت افزار رایانه کمک برای شما عزیزان به رشته تحریر در آمده است قصد داریم به صورت کامل به نحوه استفاده از خمیر سیلیکون بپردازیم :

1-انتخاب مناسب

مرحله اول انتخاب بهترین خمیر سیلیکون ست که در این مورد در پاراگراف قبل توضیحات کاملی را به شما عزیزان ارائه دادیم، در نظر داشته باشید که مزیت خمیر سیلیکون های گرانتر موادی مانند سرامیک و نقره است که در آنها استفاده میشود اما به صورت کلی خمیر سیلیکون های ارزان تر هم میتواند پاسخگو به نیاز اکثر کاربران باشد.

2-باز کردن و تمیز کردن سطح هیت سینک

 هیت سینک یا گرماگیر یک وسیله مبدل حرارتی است که حرارت تولید شده از المان های الکترونیکی یا مکانیکی را میتواند کنترل کند، هیت سینک دمای قطعه مورد نظر را جذب میکند و آن را در سیالی که اطراف خود دارد ( معمولا هوا است ) رها میکند و در نتیجه دمای قطعه مورد نظر را جذب کرده و از آسیب جلوگیری میکند، با بررسی موضوع خمیر سیلیکون چیست و چه کاربردی دارد؟  متوجه اهمیت استفاده از خمیر سیلیکون شدید و لازم است این ماده فضای خالی بین هیت سینک و CPU را بپوشاند تا هوایی که در این بین قرار دارد عایق گرما نشود در نتیجه آسیبی سی پی یو را تهدید نکند. بنابراین لازم است ابتدا پیچ های هیت سینک را باز کنید و آن را از روی CPU جدا کنید تا به بخش فاصله بین این دو دسترسی داشته باشید.

حالا سطح CPU و هیت سینک را با یک تکه پارچه نخی و یا نانو و همچنین الکل ایزوپروپیل تمیز کنید.

3-سمباده زدن به سطوح هیت سینک و CPU

معمولا این دو سطح صاف هستند و نیازی به اینکار نیست اما در کامپیوتر های قدیمی برخی مواقع نیاز است سطح بین این دو را صاف کنیم و پس از آن از خمیر سیلیکون استفاده کنیم.

4- خمیر سیلیکون را بزنید

حالا با همان سرنگی که خمیر را گرفته اید کافیه در چهار گوشه و وسط سی پی یو مقدار بسیار کمی از خمیر را بزنید، دقت کنید اصلا نیازی نیست که خمیر زیاد باشد فقط کمی خمیر میزنیم و سپس هیت سینک را در جای خود قرارا میدهیم.


نکته : از دست زدن به خمیر سیلیکون خودداری کنید.

 جایگزین خمیر سیلیکون چیست؟

با یک سرچ ساده در اینترنت به مواد بسیاری مانند ، روغن، فویل ، خمیردندان ، پد حرارتی و ... میرسید که پیشنهاد داده شده است به جای این خمیر میتوانید استفاده کنید، اما توصیه ما به عنوان کارشناس به شما این است که این ریسک را نکنید استفاده کردن از یک خمیر سیلیکون ارزان خیلی بهتر از این است که به دنبال جایگزینی برای خمیر سیلیکون باشید، هرگز فراموش نکنید که همین ماده بسیار ساده میتواند جلو بروز بسیاری از مشکلات بزرگ مانند آسیب به CPU را بگیرد.

خمیر سیلیکون را از کجا تهیه کنیم

تمامی مراکز کامپیوتری حتی کافی نت هایی که  کمی لوازم کامپیوتری دارند هم ممکن است این خمیر را داشته باشند، همچنین میتوانید طی یک تماس تلفنی با رایانه کمک از کارشناسان ما درخواست کنید که این ماده را برای شما ارسال کنند و اگر سوالی نیز دارد از آنها بپرسید: برای تماس با ما از طریق تلفن های ثابت سراسر کشور شماره 9099071540 و از طریق موبایل شماره 0217129 را شماره گیری کنید.

قیمت خمیر سیلیکون چقدر است؟

قیمت این محصول در بازار متفاوت است، اما چیزی که قیمت خمیر سیلیکون را مشخص میکند مواد اضافی است که در ترکیبات آن استفاده میشود، در حال حاضر در بازار از قیمت 50 هزار تومان میتوانید یک خمیر سیلیکون برای کامپیوتر خود تهیه کنید تا قیمت های بالاتر که با توجه به ترکیبات و کیفیت آن متغیر است.

پاک کننده و یا حلال خمیر سیلیکون چیست؟

معمولا پس از گذشت مدتی خمیر سیلیکون استفاده شده در سیستم فاسد می شود و خاصیت خود را از دست میدهد، زمانی که ما با داغ شدن سیستم و هنگ کردن های پیاپی رو به رو میشویم معمولا اولین کاری که میکنیم بررسی سلامت فن و همچنین خمیر سیلیکون است، اگر این خمیر فاسد شده باشد هر چه زودتر لازم است آن را تعویض کنیم تا به قطعات سخت افزاری آسیبی وارد نشود، از اقدامات اولیه برای کنترل دمای سیستم تعویض خمیر سیلیکون و  پاک کردن سطح پردازنده و هیت سینک از خمیر فاسد شده است، معمولا میتوانیم با تراشیدن خمیر خشک شده را پاک کنیم اما بهتر از از حلال خمیر سیلیکون استفاده کنیم چرا که یک آسیب کوچک به cpu و یا دیگر قطعات سخت افزاری میتواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد.

( به شدت توصیه میکنم برای انجام اینکار از یک تکنسین کامپیوتر کمک بگیرید ما در رایانه کمک با دانش روز دنیا به همراه افراد متخصص و با تجربه میتوانیم تعمیرات کامپیوتر و لپ تاپ شما را با بالاترین کیفیت و کوتاه ترین زمان انجام دهیم کافیه با شماره 9099071540 از طریق تلفن های ثابت سراسر کشور تماس بگیرید و یا از طریق شماره 0217129 با استفاده از موبایل با ما در ارتباط باشید.)

بهترین حلال های خمیر سیلیکون

بهترین موادی که می توانیم برای نرم کردن خمیر سیلیکون خشک شده استفاده کنیم اسپریت های معدنی است که با پاک کردن خمیر خشک شده میتوانیم به راحتی خمیر سیلیکون تازه ای را بر روی سطح پردازنده بزنیم.

همچنین الکل با درصد خلوص بالا نیز میتواند خمیر خشک شده بر روی پردازنده را نرم کند تا تراشیدن آن آسان شود، به این نکته توجه کنید که لازم است از الکلی با درصد خلوص بالای 90 درصد استفاده کنید و الکل های معمولی برای انجام اینکار مناسب نیستند

همچنین برخی از افراد برای پاک کردن خمیر سیلیکون از روی سطح پردازنده از سرکه سفید استفاده میکند، سرکه سفید به دلیل داشتن استیک اسید از قدرت پاک کنندگی بالایی برخوردار است اما لازم است به این نکته اشاره کنیم که نه سرکه و نه الکل نمیتواند جایگزین خوبی برای اسپریت های معدنی باشد و بهتر است از حلال مخصوص استفاده کیند

 

پاسخ به سوالات متداول کاربران در رابطه با خمیر سیلیکون چیست؟

در این قسمت به تعدادی از سوالات کاربران در رابطه با خمیر سیلیکون چیست پاسخ خواهیم داد. کارشناسان مجرب و متخصص رایانه کمک برای ارئه خدمات کامپیوتری خود از طریق تماس تلفنی و پاسخگویی آنلاین به صورت شبانه روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند.

شما می توانید برای دریافت پاسخ های خود از طریق تلفن های ثابت با شماره 9099071540 و از طریق موبایل با شماره 0217129 با کارشناسان رایانه کمک در ارتباط باشید.

آیا برند خمیر سیلیکون مهم است؟

بله کیفیت خمیر سیلیکون در حفظ دما و سلامت پردازنده مهم است در نتیجه توصیه می‌شود از برندهای معتبر خرید کنید.

خمیر سیلیکون چیست؟

خمیر حرارتی یا همان خمیر سیلیکون یک مایه خمیری شکل است که روی قطعات سخت افزاری کامپیوتر مثل پردازنده های کامپیوتر، کارت گرافیک ها و... قرار داده می شود و وظیفه اون کاهش گرمای قطعه مورد نظر در دستگاه است.

آیا می توان خمیر سیلیکون را در خانه عوض کرد؟

پیشنهاد می شود به دلیل حساس بودن پردازنده و سوکت مادربرد، این عملیات را به یک فرد متخصص واگذار کنید. البته اگر با قطعات سخت افزاری آشنایی کافی دارید می توانید با طی کردن چند مرحله ساده، خودتان نیز به تعویض خمیر سیلیکون اقدام کنید.

نتیجه گیری

متوجه شدین که خمیر سیلیکون یکی از مهترین موادی است که میتوانیم داخل کیس مشاهده کنیم، فضای خالی بین هیت سینک و پردازنده را پر میکند و میتواند دمای ایجاد شده از طرف پردازنده را به راحتی به هیت سینک انتقال دهد، همچنین حالا میدانید که اگر سیستم شما پیاپی هنگ میکند و با بررسی های انجام شده متوجه داغ شدن cpu شدین یکی از کارهایی که لازم است انجام دهید این است که خمیر سیلیکون را بررسی کنید شاید این خمیر خشک شده و یا فاسد شده باشد، در صورتی که نیاز به مشاوره کامپیوتر به صورت تخصصی داشته باشید ما در رایانه کمک افراد متخصصی را داریم که میتوانند با کفیت بالا در کوتاه ترین زمان ممکن مشکلات کامپیوتری شما را برطرف کنند، برای تماس با ما از طریق تلفن های ثابت شماره 9099071540 را شماره گیری کنید ، همچنین برای تماس با رایانه کمک از طریق موبایل کافیه شماره 0217129 را شماره گیری کنید.

بخش دیدگاه ها متعلق به شماست میتوانید سوالات مرتبط با این مطلب را در بخش دیدگاه ها مطرح کنید، کارشناسان ما در کوتاه ترین زمان ممکن پاسخ شما را ارسال خواهند کرد.

📌 رفع مسئولیت: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است و در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.

دیدگاه کاربران

" سلام نبود خمیر سیلکون باعث میشه که سی پی یو بیشتر داغ کنه؟ برای کارت گرافیک نیز لازم؟ "

" بله نبود خمیر حرارتی باعث داغ شدن پردازنده میشه و روی چیپ اصلی کارت گرافیک هم خمیر سیلیکون وجود داره "

ثبت دیدگاه

به غیر از نام، سایر اطلاعات اختیاری بوده و در سایت منتشر نخواهند شد

نام شریف شما *

ایمیل شما

موبایل

متن دیدگاه *

عملیات انجام شد