تماس با کارشناس

تفاوت واقعیت افزوده (AR) با واقعیت مجازی (VR)

از مجموعه مطالب آموزشی

شاید همه ما به صورت جسته و گریخته از واقعیت مجازی و واقعیت افزوده شنیده باشیم، اما تفاوت این دو را ندانیم. به همین دلیل گروه فنی رایانه کمک در این مطلب تفاوت واقعیت مجازی VR با واقعیت افزوده AR را بررسی می‌کند، اگر برای فهمیدن تفاوت واقعیت مجازی و واقعیت افزوده کنجکاو هستید پس همراه رایانه کمک آنلاین باشد .

گروه فنی رایانه کمک در تکنولوژی هایی که اینجا در مورد آنها صحبت می‌کنیم از واژه واقعیت استفاده می‌کند، پس زمانی که ما به نام این دو کلمه برمیخوریم متوجه خواهیم شد که قرار است پیرامون واقعیت صحبت شود. تکنولوژی خط مرزی ندارند یعنی واقعیت مجازی و واقعیت افزوده مرزی بینشان نخواهد بود، تنها خوبی این دو تکنولوژی این است که می‌توانید از طریق چشمان خود تفاوت را ببینید؛ پس توضیح آسان‌تر خواهد شد و به راحتی تفاوت را تشخیص خواهید داد.

 واقعیت مجازی Virtual Reality یا VR

به طور کلی و به زبان ساده واقعیت مجازی یا VR به تمام فناوری هایی گفته می‌شود که چیزی که چشم انسان می بیند را با چیز دیگر عوض کند. زمانی که سر خود را می چرخانید تصاویر نیز برای شما می چرخد، اما چیزی که می بینید با چیزی که در دنیای مجازی می توانید ببینید کاملا متفاوت است . به نوعی می توان گفت تکنولوژی واقعیت مجازی حواس دیدن و شنیدن را تحریک می‌کند و برای بازی کردن یا داستان گویی بسیار عالی و فوق العاده می باشد، زیرا به کاربر اجازه می‌دهد تا خود را میان آنچه که در  اطرافش اتفاق می‌افتد حس کند یا خودش را با شخصیت داستان جایگزین کند و حس داستان برایش جذاب تر شود یا مثلاً حس کند واقعاً در حال بازی است.

نکته : ممکن است زمانی که عینک به چشم دارید و در حال بازی کردن می باشید به جسمی در دنیای واقعی آسیب برسانید، حتی ممکن است دست خود را محکم به جایی بکوبید، پس بهتر است در جایی بازی کنید که عاری از وسایل شلوغ باشد مثلا آشپزخانه یا کارگاه جای مناسبی نیست؛ بهتر است برای بازی کردن اتاق خالی یا محیط خلوتی را انتخاب نمایید.

تابحال کنکجاو شدید بدونید تو سیستم واقعیت مجازی، یه کاربر چطوری میتونه جسمی رو که اصلا وجود خارجی نداره حرکت بده و جابجا کنه؟ خوندن مطلب  تکنولوژی واقعیت مجازی شما رو به جواب این سوال میرسونه.

کاربری های VR  یا واقعیت مجازی چیست ؟

  •  از واقعیت مجازی، در قدم اول برای ایجاد و تقویت یک واقعیت تخیلی مانند بازی و سرگرمی استفاده می‌شود. این قابلیت ها بیشتر در زمینه بازی های کامپیوتری، موبایل و فیلم‌های سه بعدی می باشد.
  •  دومین استفاده رایج از واقعیت مجازی برای خلبان ها یا فضانوردان می باشد اما به چه صورت؟ از این فناوری بیشتر برای تقویت مهارت و تمرین برای محیط های واقعی استفاده می‌شود و کمک بسیار بزرگی به علم و تکنولوژی می‌کند حتی از خیلی از مشکلات جدی جلوگیری می کند.

واقعیت مجازی نیاز به وسیله ای برای پوشش هردو چشم دارد، در حال حاضر این وسیله ها برای پوشش نمایشگرها و لنزها می باشند. تکنولوژی واقعیت مجازی مشکلاتی نیز دارد،  مثلاً زمانی که تصویر را روی چشم خود قرار می دهید تصویر به صورت کام برای ما نمایان نمی شود، گوشه چشم ما دور کادر و یا قسمتی از فضای بیرون را می بیند و به همین دلیل دید ما مختل می‌شود.

یکی دیگر از مشکلات عمده دنیای مجازی این می باشد که زمانی که مغز ما تصور می کند در محیطی قرار دارد که تا حد امکان به واقعیت نزدیک است، ممکن است واکنش‌هایی نشان دهد و همین واکنش‌ها به حالت تهوع منجر شود.

تا اینجای مطلب متوجه شدیم که فناوری و تکنولوژی واقعیت مجازی چیست، اما سوالی که برای ما پیش می آید این است که ساخت واقعیت مجازی به چه روشی امکان پذیر است؟ جواب ما به این صورت می باشد که ساخت واقعیت مجازی تقریباً از طریق یک زبان برنامه‌نویسی به نام VRML یا زبان مدلسازی مجازی (Virtual Reality Modeling Language) امکان پذیر می باشد.

واقعیت افزوده(Augmented reality یا AR) چیست؟

زمانی که ما چیزی را از منظره واقعیت افزوده می‌بینیم یا چیزی را مجازی در دنیای واقعی می‌بینیم. این به معنی آن است که آنچه ما می بینیم همان دنیای فیزیکی و واقعی اطرافمان می باشد، به علاوه این چیزهای مجازی به آن اضافه می‌شوند. یکی از کاربرد های واقعیت افزوده، نمایش ایمیل ها، عکس ها یا پیام‌های متنی به صورت سه بعدی در تلفن همراه می باشد. همچنین شما می‌توانید به عنوان یک نشانگر نقشه از طریق دوربین تلفن همراه خود استفاده نمایید و با چرخاندن سر خود به اطراف جهت های موردنظر خود را مشاهده نمایید یا می‌توانید از حد طی استفاده نمایید که قابلیت واقعیت افزوده دارد و برای اضافه کردن موارد مجازی به ویدیو ها یا بازی ها از این روش استفاده نمایید.

سیستم ها یعنی سیستم های واقعیت افزوده تقریباً پیچیده تر می باشند و به عنوان مثال به ما این امکان را می دهند که دیوار خانه خود را به گونه‌ای ببینیم که انگار دسکتاپ کامپیوتر است، واقعیت افزوده تقریبا نوعی ترکیب از واقعیت و دنیای مجازی می باشد.

برخی اشکال واقعیت افزوده که همه ما امروزه روی گوشی خود می بینیم به این صورت عمل می کند که توسط کدهای QR اشیای مجازی را در جاهای مختلف قرار می‌دهند که دوربین می تواند آنها را مشاهده نماید. ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که توسط دوربین موبایل خود و با استفاده از برنامه‌های QR کد خوان لینکی را شناسایی کنید که شما را وارد صفحه موردنظر خود کند. البته کسانی که این قابلیت را اختراع کردند به دنبال فناوری جدیدتر و کارهای انقلابی و جذاب با هولوگرام ها و دستورات متحرک می باشند. پس مطمئناً در چند سال آتی با تکنولوژی های جدیدتری در این زمینه روبرو خواهیم شد. همچنین استفاده از برچسب های خاص کدگزاری شده نیز یکی از راه های شناسایی محل دقیق مدل های سه بعدی در تکنولوژی AR می باشد.

آموزش اسکن کردن QR Code در آیفون و اندروید

برخی سیستم های پیچیده تر مانند Google Tango و Microsoft Hololens از این قابلیت پیچیده تر استفاده می کنند و  برای کار با اشیای مجازی از تکنیک های پیشرفته تر مانند تشخیص عمق میدان استفاده می کنند و اشیا را همانطور که در اتاق هستند بررسی می کنند. در واقعیت مجازی جلوی دید ما گرفته می‌شد، اما در واقعیت افزوده معمولاً دید ما محدود نمی‌شود؛ بنابراین افزودن یک سری مدل ها به واقعیتی که مشاهده می کنید معمولا تنها زمانی ممکن است که به طور مستقیم به آنها نگاه کنید.

نکته :  واقعیت افزوده و واقعیت مجازی بازتابی معکوس از همدیگر می باشند. در واقعیت مجازی که بیشتر برای سرگرمی های مختلف از آن استفاده می شود، شما دیگر در دنیای پیرامون خود قرار ندارید و به طور کل به دنیای دیگری می روید که همه مدل ها در آن مجازی و غیر واقعی می باشند. در حالی که واقعیت افزوده با اضافه کردن عناصر مجازی به دنیای واقعی شکل تازه‌ای برای ما ایجاد می‌کند و مانند پرده ای برای دنیای واقعی استفاده می‌شود. در واقعیت افزوده به دلیل تلفیق آن با دنیای واقعی محاسبات بیشتری نیاز می باشد در واقع تشخیص عمق میدان، مکان اشیا ، اندازه و شکل هر مدل، قرار دادن درست و به موقع این مدل ها در تصویر، پردازش بیشتری را طلب می کند و به طبع آن سیستم هایی که واقعیت افزوده را پردازش می کنند هم از نظر نرم افزاری و هم سخت افزاری دارای پیچیدگی و قدرت بیشتری هستند. در ادامه تفاوت های این دو فناوری را کاملتر توضیح می دهیم پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

اگر براتون جالبه بدونید یو اس بی های جدید با نسل قدیمی چه فرقی دارن و چطوری میشه از روی ظاهر USB متوجه مدلش بشیم، پیشنهاد می کنیم نگاهی به صفحه تکنولوژی USB 3.2 بندازید.

تفاوت واقعیت مجازی و واقعیت افزوده 

شاید اینطور بنظر برسد که واقعیت مجازی و واقعیت افزوده مفاهیم یکسانی هستند اما با وجود شباهت های بسیاری که این دو فناوری با یکدیگر دارند، در واقع بسیار متفاوت هستند. اصلی ترین تفاوت این دو مقوله تغییر درک محیط در ذهن ماست. اگر درک تفاوت این دو برای شما جذاب است در ادامه با ما همراه باشید و اگر شما هم تجربیاتی در خصوص واقعیت مجازی و واقعیت افزوده داشتید خوشحال می شویم اگر آن را در قسمت نظرات با ما و خوانندگان در میان بگذارید؛ تجربیاتی مثل بازی هایی که با عینک های 3D انجام داده اید یا سینمای سه بعدی و تجربیات جذابی که ممکن است با حضور در نمایشگاه های فناوری و تکنولوژی به دست آورده باشید.


یکی دیگر از مهم ترین تفاوت های AR و VR که در ابتدا هم به آن اشاره کردیم به تعامل کاربر با دنیای اطراف بر می گردد. در یک مثال ساده می توان گفت فردی که میتواند تصاویر داخل یک کتاب را به صورت برجسته و سه بعدی ببیند ( نمونه واقعیت افزوده )، در درک فضای اطراف دچار تردید نمی شود بلکه میتواند در کنار فعالیت های معمول خود از یک قابلیت دیگر هم استفاده کند. اما فردی که در یک مانور مجازی نظامی در حال نقش آفرینی می باشد به وسیله حواسی که تحریک می شوند، در آن لحظه کاملا خود را در میدان جنگ حس می کند یا به عبارت دیگر میتوان این تفاوت را اینگونه بیان کرد که در AR فرد متوجه محیط اطرافش می باشد در حالیکه در VR تقریبا تعامل فرد با دنیای واقعی قطع می شود.


تفاوت بعدی بین واقعیت مجازی و واقعیت افزوده این است که هزینه های اجرا در واقعیت مجازی بیشتر از هزینه به اجرا درآوردن واقعیت افزوده می باشد. یکی از دلایل این تفاوت این است که ابزارهایی که برای VR استفاده می شوند بیشتر از تجهیزاتی هستند که در فناوری AR به آنها نیاز می باشد. مثلا بوسیله تلفن های همراهی که این قابلیت را داشته باشند میتوان به AR دست پیدا کرد پس طبیعی است که هزینه های واقیعت مجازی بالاتر باشند.
مورد دیگری که باید به آن اشاره کنیم نرم افزارها و الگوریتم ها هستند. در اجرای واقعیت مجازی این الگوریتم ها و نرم افزارها نسبت به نمونه هایی که در واقعیت افزوده وجود دارند، پیچیده تر و وسیع تر هستند و همانطور که در قسمت قبل گفتیم برای نمونه واقعیت افزوده نیاز به پردازش ها و محاسبات بیشتری می باشد.

سخن پایانی

اوایل ایجاد این تکنولوژی موارد استفاده از واقعیت مجازی و واقعیت افزوده بسیار محدود بود، اما امروزه این دو تکنولوژی در زمینه پزشکی مانند جراحی می توانند بسیار تاثیرگذار باشند به غیر از جراحی در موارد پزشکی دیگری مانند مشکلات روحی و استرس بسیار قابل استفاده می باشند. لازم به ذکر است که این دو تکنولوژی همیشه به صورت مجزا از یکدیگر عمل نمی کنند بلکه در بسیاری از موارد ترکیب این دو برای واقعی کردن شرایط بسیار کاربردی تر می باشد. به طور کلی این تکنولوژی ها راه را برای تعامل دستگاه‌های دیجیتال و دنیای واقعی فراهم می سازند.

چنانچه با مشکلات کامپیوتری در مبحث سخت افزار و تعمیرات لپ تاپ وتنظیمات موبایل خود روبرو شده اید می توانید از کارشناسان فنی رایانه کمک در زمینه برطرف کردن آنها و تعمیرات سخت افزار کامپیوتری مشاوره دریافت نمایید. همچنین در صورتی که  به تازه‌ترین اخبار روز تکنولوژی و جدیدترین ترفند های روز دنیا علاقمند هستید میتوانید از اینستاگرام رایانه‌کمک دیدن فرمایید و مشکلات کامپیوتری خود را از طریق دایرکت با ما در میان بگذارید.

 

دیدگاه کاربران

" برای این مطلب دیدگاهی نوشته نشده است " هرگونه سوال ، ابهام یا نظری دارید برای ما بنویسید ثبت دیدگاه

ثبت دیدگاه

به غیر از نام، سایر اطلاعات اختیاری بوده و در سایت منتشر نخواهند شد

نام شریف شما *

ایمیل شما

موبایل

متن دیدگاه *

عملیات انجام شد