تماس با کارشناس

انواع کابل فیبر نوری

از مجموعه مطالب آموزشی

این روزها همه ما به دنبال سرعت اینترنت بالاتر هستیم،  با پیشرفت روزافزون تکنولوژی ابزارها نیز دچار تحول شده اند در حال حاضر کابل های فیبر نوری جایگزین مناسبی برای کابل های مسی هستند چرا که استفاده از فیبر نوری سرعت انتقال اطلاعات را چند برابر کرده است 🤩

شبکه‌های فیبری در حال رشد با قابلیت‌های پرسرعت بودن و انتقال قابل اطمینان داده‌ها باعث ایجاد پیشرفت چشمگیری در زمینه‌ی مخابرات شد 
تا چندی پیش انتقال داده بر مبنای کابل های مسی انجام میشد اما حالا فیبر نوری دنیای انتقال اطلاعات را دگرگون کرده است. 
شاید مطلب اتصال اینترنت point to point را هم خوانده باشید اگر نه بهتون توصیه میکنم برای داشتن یک اینترنت پر سرعت سری به این مطلب هم بزنید 🌐 مزایای اینترنت پویت تو پوینت 
حالا برای اینکه متوجه شویم چرا فیبر نوری سرعت اینترنت را افزایش میدهد لازمه با ساختار این کابل ها اشنا شویم، ما اینجا هستیم تا شما را با انواع کابل فیبر نوری آشنا کنیم. پس بدون معطلی به سراغ ساختار و انواع کابل های فیبر نوری برویم: 
خدمات رایانه کمک : شرکت رایانه کمک یک شرکت حل مشکلات کامپیوتر و موبایل به صورت تلفنی و از راه دور است، هر زمان نیاز به مشاوره در این زمینه داشتید میتوانید از طریق تلفن های ثابت سراسر کشور با شماره 9099071540 و از طریق موبایل با شماره 0217129 با ما در تماس باشید. 

 


 در این مقاله چه خواهیم خواند؟ 
 آشنایی با ساختار کابل های فیبر نوری 
 ساختار فیبر نوری چگونه است؟ 
 انواع کابل های فیبر نوری 
 انواع کابل های فیبر نوری با توجه به اشعه ای که از آنها میگذرد 
 انواع کابل نوری بر اساس ساختار هسته 
 تقسیم بندی کابلهای فیبر نوری با توجه به محیط کاربردی 
 انواع فیبر های نوری از نظر جنس هسته و غلاف

سوالات متداول

 سخن آخر 

آشنایی با ساختار کابل های فیبر نوری 


فیبر نوری کابل هایی هستند که از تارها و همچنین رشته های بسیار نازک ( در حد قطر یک تار موی انسان ) از جنس شیشه تشکیل شده است، این تارها در یک کلاف قرار دارند و وظیفه آنها عبور نور از یک سر کابل به سر دیگر است، در حقیقت فیبر نوری اطلاعات را از طریق فوتون یا پرتوی نور جا به جا میکند، ساختار فیبر نوری به دور از اینکه انواع مختلفی دارد از بخش های خاصی تشکیل شده که لازم میدانم ابتدا با این ساختار آشنا شویم.

ساختار فیبر نوری چگونه است؟ 


زمانی که به یک فیبر نوری نگاه میکنیم ، متوجه میشویم این کابل ها از سه بخش ( هسته ، روکش و بافر رویه ) تشکیل شده اند هر چند تعداد لایه ها بیشتر است اما مهمترین آنها همین سه بخش است.  البته اگر با چشم غیر مسلح نگاه کنید!!! 



 

۱- هسته core 


مهمترین بخش هسته فیبر نوری است که از جنس شیشه ساخته شده که از سیلیسیم دی اکسید است، ساخت این کابل با این فیبر این امکان را به وجود اورده که در خلوص بالا افت بسیار پایینی در موج فروسرخ و یا infrared  ایجاد شود که در نتیجه سرعت بالاتری را تجربه میکنیم و به راحتی میتوانیم از فیبر نوری در فواصل طولانی تری بدون افت سرعت استفاده کنی. 
البته در برخی از فواصل کوتاه در هسته های فیبر نوری از نوعی پلاستیک هم استفاده میشود. 


۲- روکش coating 


روکشی که در فیبر نوری قرار دارد معمولا از همان ماده ای است که هسته ساخته شده است، ولی برای اینکه میخواهیم بازتاب داخلی داشته باشیم این روکش ضریب شکست کمتری که حدودا یک درصد کمتر است را نسبت به هسته دارد. 


۳-الیاف محافظ (strengthening Fiber) 


برای محافظت از فیبر های نوری در نظر گرفته شده که بعد از روکش قرار میگیرد.

سرویس جدید مخابرات که داره بسته اینترنت با کمترین میزان تاخیر ارائه میکنه دیدی!؟ معرفی بسته های اینترنت ftth مخابرات


۴- پوشش کابل (Cable Jacket)


پوششی که رشته های فیبر ها را در کنار هم قرار میدهد و از دسته ایجاد شده محافظت میکند. 
کابل فیبر نوری اطلاعات را بوسیله پرتوهای نور ( فوتونها) جا به جا میکند در حال که کابل های مسی از طریق الکتریسیته یا الکترون ها این

 کار را انجام میدادند که این امر باعث افزایش سرعت بسیار شده است. 

زمانی کهتوان خرید از  نظر قیمت برای خرید در پاور کامپیوتر ندارید گزینه مناسب برای شما انتخاب منبع تغذیه مناسب برای کامپیوتر پاور ماژولار می باشد.که برای آشنایی بیشتر می توانید مطلب پاور ماژولار چیست را بخوانید.

انواع کابل های فیبر نوری

تا به اینجا با ساختار فیبرهای نوری آشنا شدیم همانطور که ابتدای مقاله متوجه شدین این کابل انواع مختلفی دارد که با توجه به نوع آنها استفاده های متفاوتی دارند، برخی برای مسافت های طولانی و برخی برای مسافتهای کوتاه ، برخی برای داخل ساختمان و دیگری برای مکان های خارج از ساختمان ها که در ادامه با این انواع آشنا خواهیم شد. 


انواع کابل های فیبر نوری با توجه به اشعه ای که از آنها میگذرد 


فیبر نوری تک حالته ( single mode) : 
بالا تر در رابطه با هسته ی کابل های فیبر نوری 🔘 صحبت کردیم در این نوع کابل هسته های کوچک داریم که کمتر از ۹ میکرون قطر دارد، این هسته میتواند نور مادون قرمز با طول موج ۱۳۰۰ تا ۱۵۵۰ نانومتر را هدایت کند، از این نوع کابل میتوانیم در طول ۷۰ کیلومتر یا با تجهیزات تا ۱۵۰ کیلومتر استفاده کنیم  (البته بدون افت سرعت مد نظرمان است ). همچنین در این نوع از فیبر نوری نور به صورت مسقیم هدایت میشود که شدت نور بالایی دارند و به دلیل تفاوت در طول موج و نحوه انشار به دو دسته ی os1 و os2 تقسیم میشوند. 

فیبر نوری چند حالته یا ( multi mode ): 
قطر این کابل ها بسیار بزرگتر از فیبرهای single mode است، فیبر نوری چند حالت هسته ای با قطر ۵۰ تا ۶۲.۵ میکرومتر دارد، نور در پرتوهای متفاوت انتشار پیدا میکند و منبع نور لیزی نیست بلکه LED است. 
فیبرهای نوری چند حالته نیر مانند تک حالته با توجه به ساختار خود به انواع مختلفی تقسیم میشوند. 
کابلهای step-index : 
کابل های om1 و om2 در این دسته قرار دارند که نور با برخورد به دیواره glad شکسته میشود، و به این صورت در طول کابل انتشار پیدا میکند 

تکنولوژی Graded-index: 
در این تکنولوژی که شامل مدل های om3 , om4 و om5 میشوند نور پس از چندین بار شکست با دیواره glad برخورد میکند و با انحراف کم و شکست کمی در طول مسیر کابل حرکت میکند، به این نوع فیبر نوری فیبرهای متحدالمرکز نیز گفته میشود. 

انواع کابل نوری بر اساس ساختار هسته 


همانطور که بالاتر ذکر کردیم هسته کابل های فیبر نوری optic cable  ممکن است از نوعی پلاستیک باشد و یا شیشه که این خود میتواند نوعی تقسیم بندی را برای این کابل ها ایجاد کند 


1-کابل فیبر نوری با هسته ی شیشه ای : 
فیبر نوری شیشه ای همانطور که از نامش مشخص است جنس هسته ی آن از شیشه است، بسیار کابل های ظریفی هستند که امکان بریدن آنها وجود ندارد، با توجه به این موضوع پس قابلیت تقسیم شدن و همچنین اصلاح نیز در فیبر های نوری شیشه ای وجود ندارد، همچنین به دلیل استفاده شدن شیشه در هسته این کابل از انعطاف پذیری بسیاری کمی برخوردار است، این نوع کابل دارای ترکیبی از تنظیمات ، انواع آداپتور و اتصالات انتهایی متفاوت ا ست، که در برابر حرارت ، استرس های مکانیکی و مواد شیمایی نیز عملکرد طبیعی از خود نشان میدهد. 




2-کابل های فیبر نوری با هسته پلاستیکی : 
فیبرنوری پلاستیکی نوعی از فیبر نوری است که از مواد POF یا پلیمری ساخته شده است و هسته آن از اکرلیک یا PMMA تشکیل شده است، معمولا قطر هسته این فیبر 1 میلی متر است و این قطر هسته باعث شده است نور به آسانی و همچنین با سرعت مناسبی انتقال پیدا کند، در این فیبر نوری از نور سبز و قرمز بی ضرر استفاده میشود که به راحتی میتوانید با چشم آنها را مشاهده کنید، بنابراین این نوع فیبر را میتوانید به راحتی در داخل ساختمان استفاده کنید بدون اینکه ضرری برای افراد حساس و کودکان داشته باشد، معمولا در ایجاد روشنایی ها و تزیینات و دکوراسون ها و همچنین لینک های دیتا که با سرعت پایین تر نیاز است استفاده میشوند، همچنین در دستگاهای لیزر که برای لیزر موهای زائد استفاده میشود و صنعت بهداشت و آرایش مشاهده میکنید که از این نوع فیبر استفاده شده است. 

تقسیم بندی کابلهای فیبر نوری با توجه به محیط کاربردی 


✅فیبر نوری indoor 
برای نصب شبکه های داخل ساختمانی از کابل های indoor استفاده میشود، دارای روکش LSZH Low Smoke Zero Haloge هستند که از انعطاف پذیری نسبتا بهتری نسبت به کابل های خارج ساختمان برخوردار هستند. 

✅فیبر نوری outdoor 
تنوع دیگی از کابل های فیبر نوری که بیشتر در بیرون ساختمان استفاده میشود outdoor نام دارد، این نوع لایه محافظتی قوی تری دارند که هم در برابر نور خورشید مقاوم تر هستند و هم لایه کششی قوی تر دارند. 
خدمات رایانه کمک : شرکت رایانه کمک یک شرکت حل مشکلات شبکه ای ، کامپیوتری و موبایلی از راه دور و به صورت حضوری است، هر زمان نیاز به مشاوره با کارشناسان رایانه کمک را دارید میتوانید از طریق تلفن های ثابت سراسر کشور با شماره 9099071540 و از طریق موبایل با شماره 0217129 با ما در تماس باشید

انواع فیبر های نوری از نظر جنس هسته و غلاف 


یکی دیگر از  تقسیم بندی های کابل های فیبر نوری از نظر جنس مواد هسته و غلاف و دیگر مواد سازنده این کابل هاست که به سه دسته تقسیم میشوند دسته اول فیبرهای نوری است که غلاف پلاستیکی و هسته شیشه ای دارد ، نوع دوم فیبرهای نوری با غلاف و هسته ی شیشه ای است و نوع سوم نیز کابل هایی این که غلاف و هسته هر دو پلاستیک استفاده شده است. 


فیبر نوری شیشهای (GOF)

فیبر نوری که هم هسته و هم غلاف شیشه ای دارد را به اختصار GOF مینامیم که مخفف عبارت  Glass Optical Fiber است. از آنجایی سرعت تضعیف سیگنال یا attenuation بسیار پایین است، پهنای باند در این نوع فیبر بسیار بالاست و سرعت به بالاتر از گیگابیت بر ثانیه میرسد همچنین نور در این کابل ها میتواند تا ۱۰ کیلومتر به راحتی انتقال پیدا کند اما از انجایی که هزینه ساخت و نگهداری این نوع فیبر نوری بسیار بالاست و شکننده هستند، فیبرهای نوری POF و PCF که از مواد پلیمری و پلاستکی در انها استفاده شده است وارد بازار شد. 

فیبر نوری با غلاف پلیمری (PCF)

فیبرهای نوری که هسته شیشه ای و غلاف پلیمری دارند با نام PCF نامیده میشوند که مخفف عبارت  Polymer-Clad Fiber است، این کابل ترکیبی از خصوصیات شیشه و پلیمر را دارد، طول موج سیگنال ها متوسط است و نرخ انتقال داده در این نوع فیبر کمتر از ۱۰۰ مگابایت بر ثانیه است، در مسافت دو کیلومتر میتوانیم از این فیبر نوری استفاده کنیم، این نوع فیبر نوری در جایگاهی  بالاتر از فیبر نوری POF و پایینتر از فیبر نوری GOF جای میگیرد. 

فیبر نوری پلیمری (POF)

فیبر نوری پلیمری که به صورت مخفف با حروف POF نمایش داده میشود و کوتاه شده عبارت Polymer Optical Fiber است هم هسته آن از پلیمر است و هم غلافی که به دور هسته کشیده شده است، البته در نظر داریم که این پلیمر ، پلیمر شفاف است، مزیتی که میتوانیم برای این فیبر نوری نسبت به فیبر های شیشه ای یا GOF بگوییم این است که مقاومت بیشتری در برابر کشیدگی و همچنین خمیدی دارند، اگر سری به بازار بزنید متوجه میشوید که برخی مواقع به فیبر نوری پلیمری فیبر consumer یا فیبر نوری مصرفی گفته میشود چرا که هم لینکها ، هم کابلها ، کانکتور های آنها و حتی نصب آنها ارزانتر است و اکثر مصرف کنندگان ترجیح میدهند که از این فیبر های نوری به جای فیبر های شیشه ای استفاده کنند مگر اینکه سرعت برای آنها خیلی مهم باشد، اما این نکته را لازم است توجه کنیم که در فاصله های طولانی که درصد اعواج و تضعیف شدن سیگنال ها امکان بیشتری دارد از این فیبر استفاده نمیشود چرا که کیفیت پایین ترین نسبت به کابلهای فیبر نوری شیشه ای دارند. از جمله مواردی که از فیبر نوری پلیمری استفاده میشود میتوانیم شبکه های خانگی و صنعتی کوچک را بدانیم ،همچنین در ساخت حسگرها نیز از این نوع فیبر نوری استفاده میشد چرا که هم مقاومت بیشتری دارند و هم هزینه ی کمتری. 

 

پاسخ به سوالات متداول کاربران در رابطه با انواع کابل فیبر نوری 

در این قسمت به تعدادی از سوالات کاربران در رابطه با انواع کابل فیبر نوری پاسخ خواهیم داد. کارشناسان مجرب و متخصص رایانه کمک برای ارئه خدمات کامپیوتری خود از طریق تماس تلفنی و پاسخگویی آنلاین به صورت شبانه روزی آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند.

شما می توانید برای دریافت پاسخ های خود از طریق تلفن های ثابت با شماره 9099071540 و از طریق موبایل با شماره 0217129 با کارشناسان رایانه کمک در ارتباط باشید.

اینترنت فیبرنوری چیست؟

اینترنت فیبر نوری (fiber-optic internet) که به طور معمول به آن اینترنت فیبر هم گفته می‌شود یک اتصال باند پهن است که می‌تواند با کمترین زمان تاخیر، به سرعت 940 مگابایت در ثانیه برسد. این فن‌آوری از کابل فیبر نوری استفاده می‌ شود که می توان گفت داده‌ها را با سرعتی حدود 70 درصد سرعت نور ارسال می کند.

درصورت خراب شدن فیبر نوری ایا امکان تعمیر آن وجود دارد؟

در جواب این سوال باید گفت اصولا خیر به دلیل حساسیت بالای کابل های فیبر نوری در صورت خراب شدن کابل یا ایجاد پارگی امکان تعمیر آن وجود ندارد و بهتر است که تعویض شود اما در صورتی که سوکت کابل دچار مشکل شده باشد امکان تعمیر آن وجود دارد.

کدام نوع فیبر نوری بهتر می باشد؟

به طور کلی انواع کابل های فیبر نوری برای مصارف مختلفی استفاده می شوند و نمیتوان گفت کدام نوع از دیگر انواع کابل فیبر نوری بهتر می باشد زیرا هر یک مصرف خاص خود را دارند و بسته به شرایط و مکان استفاده مزیت ها و معایب خود را دارند.

سخن آخر 


در این مقاله تلاش شد به صورت کامل شما را با انواع کابل های فیبر نوری آشنا کنیم، امیدواریم این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد و به افزایش سطح آگاهی شما عزیزان کمک کرده باشیم، در صورتی که در رابطه با این مقاله سوالی دارید میتوانید از بخش دیدگاه ها سوال خود را مطرح کنید و یا اگر در رابطه با نگهداری شبکه های کامپیوتری ، مشکلات کامپیوتری و موبایلی سوالی دارید میتوانید با مشاورین رایانه کمک در تماس باشید، برای تماس با ما از طریق تلفن های ثابت سراسر کشور شماره 9099071540 و از طریق موبایل شماره 0217129 را شماره گیری کنید. 

قابل توجه شما کاربر گرامی: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید

دیدگاه کاربران

" برای این مطلب دیدگاهی نوشته نشده است " هرگونه سوال ، ابهام یا نظری دارید برای ما بنویسید ثبت دیدگاه

ثبت دیدگاه

به غیر از نام، سایر اطلاعات اختیاری بوده و در سایت منتشر نخواهند شد

نام شریف شما *

ایمیل شما

موبایل

متن دیدگاه *

عملیات انجام شد