تماس با کارشناس

تفاوت هارد HDD و SSD و SSHD

از مجموعه مطالب آموزشی

 

هنگامی که قصد خرید لپ تاپ یا کامپیوتر دارید و یا حتی زمانی که تصمیم به ارتقای سیستمتان گرفته اید باید با قطعات سخت افزاری داخل آن آشنا باشید به عنوان مثال هارد دیسک استفاده شده در آن از چه نوعی است یا کارت گرافیک آن چقدر قدرت دارد و... .

در این مطلب قصد داریم به توضیح عملکرد و مقایسه هاردها بپردازیم چرا که هر روز با پیشرفت تکنولوژی فضای ذخیره سازی موردنیازمان برای حجم دیتاهایی که تولید می کنیم بیشتر می شود بنابراین در انتخاب و خرید هارد برای کامپیوترها نیاز به شناخت آنها داریم و اینکه بتوانیم اطلاعاتی بدست بیاوریم تا قادر باشیم آنها را با یکدیگر مقایسه کنیم و بتوانیم مطابق با نیاز سیستممان گزینه مناسبی را انتخاب کنیم.

به عنوان مثال سرعت خوانش اطلاعات، قیمت، مقاومت، سهولت هنگام استفاده و طول عمر هارد هم از مواردی هستند که دانستن آنها در تصمیم برای خرید هارد تاثیر مستقیم دارد.

در اولین گام برای شناخت هاردها لازم است بدانید تجهیزات ذخیره سازی از سه درایوSolid State Drive ، Solid State Hybrid Drive و Hard Disk Drive تشکیل شده اند.

سوال اصلی که در این مطلب به آن میپردازیم این است که چه تفاوتی بین هارد HDD و SSD و SSHD  وجود دارد؟

با رایانه کمک همراه باشید تا در کنار هم با این تفاوت ها آشنا شویم.

در پایان این مطلب شما میتوانید به راحتی تصمیم بگیرید که سیستم شما به کدام نوع از تجهیزات ذخیره سازی اطلاعات نیاز دارد و برای خرید هارد دیسک کامپیوتر یا لپ تاپ خود، بهترین و مناسب ترین گزینه را انتخاب کنید.

زیرا قابلیت استفاده هر کدام از این حافظه های HDD ، SSD و SSHD با توجه به نیاز مخاطب متفاوت است.

 

HDD-Hard Disk Drive

نکته: برای ذخیره سازی اطلاعات گزینه ارزان هارد دیسک است .

HDD به عنوان هارد دیسک شناخته میشود .هارد دیسک در سال ۱۹۵۶ برای اولین بار توسط شرکت IBM مورد استفاده قرار گرفت. هارد دیسک دارای یک بازوی مکانیکی برای خواندن و نوشتن اطلاعات روی دیسک است. زمانی که کاربر به اطلاعات خاصی احتیاج داشته باشد، بازوی مکانیکی به آن قسمت از دیسک که اطلاعات مورد نیاز در آن ذخیره شده است مراجعه کرده و اطلاعات را استخراج میکند، بنابراین هارد دیسک برای نوشتن یا بدست آوردن اطلاعات به حرکت بازوی مکانیکی احتیاج دارد که این عملیات زمانبر است.

برای نوشتن اطلاعات، هارد دیسک میتواند در هر زمان داده ها را در مکان دلخواه روی دیسک بنویسد، بنابراین احتمال رونویسی داده ها وجود دارد که در برخی از مواقع مشکل برای دیسک ایجاد میکند.

اندازه دیسک استفاده شده در حافظه HDD برای مدل لپ تاپ ۲.۵ اینچ و مدل دسکتاپ ۳.۵ اینچ است.

 

 

نحوه کارکرد هارد دیسک HDD چگونه است؟

هارد دیسک از یک صفحه گرد تشکیل شده که دو طرف این صفحه توسط آهنربا پوشانده شده است. این دیسک دارای میلیون ها نقاط بسیار کوچک است که هر کدام از این نقاط بر روی مغناطیس زدایی کار میکنند، اطلاعات در هارد دیسک بوسیله مکانیزم مغناطیسی ذخیره میشوند و فقط زمانی که شما به آن اطلاعات نیاز پیدا میکنید آن نقاط شروع به مغناطیس زدایی کرده و شما قادر به استفاده از داده ها هستید.

برای خواندن و نوشتن داده ها بازوی مکانیکی روی صفحه هارد حرکت میکند، هر دیسک دارای ۲ نقطه برای نوشتن سطح بالا و پایین است. ابتدا هارد به نقشه دیسک مراجعه میکند تا بفهمد کدام بخش دارای اطلاعات بوده و کدام بخش برای نوشتن داده خالی مانده، و پس از پیدا کردن بخش آزاد آماده نوشتن اطلاعات روی آن بخش از دیسک میشود.

 

مزایای هارد HDD چیست؟

ارزان تر بودن نسبت به بقیه مدل ها

ظرفیت ذخیره سازی بالا

دسترسی ساده جهت خرید در فروشگاه ها

طول عمر بالا

 

معایب هارد HDD چه چیزی است؟

هارددیسک دارای قطعات متحرک است که احتمال شکستن هر کدام از قطعات وجود دارد

برای دستیابی به داده ها باید قطعات مکانیکی هارد حرکت کنند که در مرور زمان باعث کندی هارد میشود

اندازه نسبتا بزرگی دارد

به برق زیادی برای کار کردن احتیاج دارد

و همچنین صدای زیادی هنگام کار کردن ایجاد می کند

 

SSD  Solid State Drive

*از حافظه اس اس دی به عنوان هارد اصلی برای ثبات و عملکرد بهتر سیستم عامل استفاده میشود.

SSD با نام درایو حالت جامد شناخته میشود (مانند درایو های usb  ولی با حجم بسیار بالاتر).

حافظه اس اس دی بر خلاف هاردهای معمولی برای بازیابی اطلاعات نیازی به خواندن قسمت دیسک ندارد و مستقیما به داده مورد نظر مراجعه میکند.

حافظه SSD در اندازه های استاندارد ۱.۸، ۲.۵ و ۳.۵ اینچ وجود دارد.

 

نحوه عملکرد SSD چگونه است؟

SSD از یک کنترلر به عنوان پردازنده استفاده میکند که این کنترلر تمام عملیات خواندن و نوشتن اطلاعات را انجام میدهد. حافظه SSD از حافظه فلش به عنوان RAM استفاده میکند با این تفاوت که با خاموش کردن سیستم داده های روی حافظه از بین نمی روند.

SSD از شبکه سلول های الکتریکی برای دریافت و ارسال سریع اطلاعات استفاده می کند، این شبکه ها توسط صفحه ها (مکانی که داده ها و اطلاعات ذخیره میشوند) جدا می شوند، قرارگیری تعداد زیادی از صفحات در کنار هم بلوک  را تشکیل می دهند.

حافظه اس اس دی فقط در صورتی که در هر صفحه فضای خالی موجود باشد اقدام به نوشتن و ذخیره اطلاعات می کند، بنابراین حافظه اس اس دی امکان بازنویسی را به صفر رسانده است.

 

هاردهای کامپیوتر هم مثل هر قطعه کامپیوتر ممکنه ایراد پیدا کنن و وقتی مشکل براشون پیش بیاد در حین کار صدا میدن! اما میدونی چطور باید از روی صدا بفهمی مشکل از کجاشه و چطوری رفعش کنی؟ با من تا انتهای مطلب " علت صدای هارد سیستم" همراه باش تا قشنگ با هم یاد بگیریم.

 

مزایا هارد دیسک ssd نسبت به hdd

درباره مزایای هاردهای SSD لازم است بدانید از آنجایی که قطعه متحرکی در این هاردها وجود ندارد، از این رو احتمال خرابی فیزیکی کمتر از هاردهای معمولی است.

هیچ اطلاعاتی روی حافظه SSD بازنویسی نمیشود.

سرعت بسیار بالا و مصرف برق کم هم از دیگر مزایای این هارد محسوب می شوند.

 

معایب hard disk ssd چیست؟

قیمت بالا

فضای حافظه کم

دشواری در یافتن آنها در بازار

طول عمر کوتاه تر

آیا شما هم در زمان انتقال فایل های بزرگ و با حجم بالا با مشکل روبرو میشوید؟ پیشنهاد میکنم مطلب " رفع مشکل عدم انتقال فایل حجیم به هارد" را هم مطالعه کنید. 

 

SSHD  Solid State Hybrid Drive

نکته : ترکیبی از هر دو، سرعت بالای SSD و حافظه بالای HDD

شما میتوانید حافظه sshd را به عنوان راه حل نهایی برای ذخیره سازی و عملکرد بهینه در نظر بگیرید، حافظه های  SSHDسرعتی همانند SSD و حافظه ذخیره سازی بالایی همانند HDD دارند.

حافظه های SSHD از حافظه های کوچک NAND و فناوری Adaptive Memory تشکیل شده اند. حافظه فلش NAND نوعی فناوری ذخیره سازی غیر ولتاژ است که برای حفظ داده ها به برق نیازی ندارد. هدف مهم توسعه فلاش NAND کاهش هزینه در بیت و افزایش حداکثر ظرفیت تراشه است تا حافظه های فلش بتوانند با دستگاه های ذخیره سازی مغناطیسی مانند دیسک های سخت رقابت کنند.

این نوع از هارد دیسک دارای memory manager است که داده ها و اطلاعاتی را که بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند را در حافظه فلش NAND ذخیره می کند، بنابر این دسترسی به آن فایل ها بسیار سریع تر میشود.

 

هاردهایی که با usb به کیس وصل میشن رو دیدی داخلشون چیه و چطوری کار میکنن؟ اگر تو هم مثل من دوست داری ببینی که داخلشون چه شکلیه با من تا انتهای مطلب "هارد وایرلس چگونه کار میکند" همراه باش!

 

مزایای هارد دیسک sshd چیست؟

حافظه های SSHD در استفاده بلند مدت بسیار قابل اعتماد تر از ssd ها هستند.

کمتر میچرخد

دسترسی راحت تر و سریع تر به اطلاعات را به کاربر می دهند

طول عمر بالایی دارند 

قیمت آنها مقرون به صرفه است

 

معایبhard disk sshd  

هارد دیسک شکننده ای دارند.

 

حافظه هیبریدی بهتر است یا SSD  ؟

حال که با هر دو حافظه SSD و SSHD  آشنا شدیم ، برای اینکه هارد مناسبی برای کامپیوتر تهیه کنیم به این سوال می رسیم که حافظه هیبریدی بهتر است یا SSD ؟ 
از اولین نکات در تفاوت حافظه SSD و SSHD  باید به وجود یک هارد دیسک جامد و یک هارد دیسک مکانیکی داخل حافظه هیبریدی اشاره کنیم اما حافظه SSD فقط دارای یک SSD می باشد یعنی فقط از قطعات الکترونیکی تشکیل شده در حالیکه SSHD  از قطعات الکترونیکی و مکانیکی در کنار هم تشکیل شده است.
در قسمت قبلی گفتیم که هارد هیبریدی چیست و درباره مزیت ها و معایب آن گفتیم، همانطور که متوجه شدید خصوصیت بارز حافظه هیبریدی یا همان SSHD ظرفیت بالای آن و سرعت بالا در خواندن و ثبت دیتا می باشد و از نظر قیمتی خرید حافظه هیبریدی بسیار به صرفه تر است.
از ویژگی های مثبت حافظه SSD این است که مصرف برق در آنها کمتر از حافظه های هیبریدی است و همینطور در هنگام کار برعکس SSHD ها که در هنگام کار نویز تولید میکنند، کاملا بی صدا هستند و از نظر فیزیکی هم آسیب پذیری کمتری نسبت به آنها دارند.
به عنوان جمع بندی لازم به ذکر است برخی متخصصان خرید حافظه SSD درکنار یک هارد اینترنال را نسبت به خرید حافظه های هیبریدی توصیه می کنند.

 

 

هارد های SAS چه تفاوتی با HDD و SSD دارند؟

تنها مزیت هارد دیسک های sas در مقابل HDD و SSD سرعت بالای آنهاست.

در واقع SAS یک نوع پروتکل ارتباطی دیگر است که برای انتقال اطلاعات به هارد دیسک استفاده می‌شود. و از این رو هارد دیسک هایی که از این فناوری پشتیبانی میکنند، میتوانند با سرعت شگفت انگیزی به  ( read / write ) بپردازند.

اما باید توجه داشته باشید که قیمت این هاردها بسیار بالا بوده و اصلا برای کارهای روزمره مناسب نیست.

بیشتر هارد دیسک های sas در سرور ها و مراکز بزرگ اطلاعاتی نظیر ( سازمان ها و شرکت های بزرگ ) استفاده می شوند.

همچنین پیشنهاد میکنم اگر نسبت به موضوع HDD vs SSD و sas علاقه دارید، مطلب " هارد دیسک sas " چیست را مطالعه کنید.

 

سخن پایانی

و در آخر ممنونیم که تا پایان مطلب " تفاوت هارد HDD و SSD و SSHD " همراه ما بودید، امیدواریم این مطلب آموزشی شرکت رایانه کمک، شما را در خرید هارد دیسک کامپیوتر و لپ تاپ راهنمایی کرده باشد.

اگر در زمان تهیه hard کامپیوتر با سوال یا مشکل خاصی روبرو شدید، میتوانید با کارشناسان سخت افزار رایانه کمک در ارتباط باشید و از آنها مشاوره تلفنی و اینترنتی دریافت کنید.

 

همچنین پیشنهاد میکنیم اگر به ترفندهای کامپیوتری و اخبار روز تکنولوژی علاقه دارید، پیج اینستاگرام و اپارات رایانه کمک را دنبال کنید.

دیدگاه کاربران

" باسلام سرعت SSHD بالا تر از SSD هست؟؟؟ "

" بستگی به مدلش داره ولی اصولا خیر sshd به درایو های هیبریدی که ترکیبی از هارد دیسک و ssd هستند میگن و اصولا اگر تمام حافظه شما ssd باشه سریعتر از انواع دیگه هست "

ثبت دیدگاه

به غیر از نام، سایر اطلاعات اختیاری بوده و در سایت منتشر نخواهند شد

نام شریف شما *

ایمیل شما

موبایل

متن دیدگاه *

عملیات انجام شد