Vram یا video ram حافظهای است که برای کارت گرافیک استفاده میشود همانطور که میدانید پردازنده ی سیستم مانند CPU برای پردازش اطلاعات به صورت موقت نیاز به ذخیره سازی اطلاعات دارن، کارت گرافیک نیز برای ذخیرهسازی دادهها و دسترسی به دادههای گرافیکی از Vram استفاده میکند، پس به طور ساده می توانیم بگوییم وی رم همان رم است با این تفاوت که در کارت گرافیک استفاد میشود همونطور که میدانید کارت گرافیک یکی از بخش های بسیار مهم در سیستم های کامپیوتر محسوب میشود (مخصوصا با بازی هایی که این روزها با کامپیوتر انجام میشود و یا نرم افزارهای گرافیکی سنگین که نیاز به پردازش های گرافیکی بالا دارد) و با توجه به این موضوع Vram نیز از فاکتورهای مهمی در نظر گرفته میشود.
در این مقاله که از طرف کارشناسان سختافزار شرکت خدمات کامپیوتری رایانه کمک برای شما عزیزان به رشته تحریر درآمده است قصد داریم به صورت مفصل در رابطه با Vram و همچنین مقدار Vram مورد نیاز در بازیها صحبت کنیم، پس در این مقاله همراه ما باشید.
✴️✴️شما کاربر گرامی در صورت داشتن هرگونه سوال در رابطه با مشکلات کامپیوتری می توانید سوالات خود را از کارشناسان ما در رایانه کمک بپرسید. برای تماس با رایانه کمک می توانید از طریق تلفن های ثابت با شماره 9099071540 و از طریق موبایل با شماره 0217129تماس حاصل فرمایید.
در این مقاله چه خواهیم خواند؟
✅Vram چیست و چه فرقی با Ram عادی دارد
✅محبوبترین Vram کدام است؟
✅تعریف Vram
✅راه های مشاهده ظرفیت VRAM پردازنده کارت گرافیک
✅مشاهده مقدار VRAM در ویندوز
✅VRAM چطور عمل میکند
✅ایا میتوانیم ظرفیت vram را افزایش دهیم؟
✅انواع حافظه VRAM کارت گرافیک
✅ Multibank DRAM چند بانکی (MDRAM)
✅حافظه کارت گرافیک Rambus DRAMDRAM
✅ Synchronous Graphics RAM(SGRAM)
✅Window RAM (WRAM)
✅برای بازی به چه مقدار VRAM نیاز داریم ؟
✅نتیجه گیری
Vram چیست و چه فرقی با Ram عادی دارد
قبل از هر چیز نیاز به این داریم که تعریف واضحی از Vram داشته باشیم به سادگی تمام می توانیم بگوییم Vram کار ram کامپیوتر را انجام می دهد اما به جای اینکه دادههای ضروری برای CPU یا به عبارتی پردازنده کامپیوتر را درون خود نگه دارد ذخیره سازی دادههای گرافیکی را برای کارت گرافیک انجام میدهد، تا کارت گرافیک هر چه سریع تر بتواند به اطلاعات دسترسی داشته باشد و سرعت شما در پردازش های گرافیکی افزایش پیدا کند.
قبلاً در رابطه با حافظه رم، رفع محدودیت رم در ویندوز 10 و همچنین انواع ماژول رم کامپیوتر با هم به صورت مفصل صحبت کردیم بهتر است برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این قطعه سخت افزاری به این لینک مراجعه کنید حافظه RAM چیست و انواع ماژول رم کامپیوتر
محبوبترین Vram کدام است؟
محبوبترین نوع VRAM در حال حاضر GDDR SDRAM است، حتماً در رابطه با رم DDR SDRAM در مقاله انواع ماژول رم خواند همانطور که مشاهده میکنید به نام این نوع VRAM فقط یک حرف G اضافه شده است متوجه میشویم که این نوع VRAM دقیقاً همان رم DDRSDRAM است منتها برای پردازش کارت گرافیک استفاده می شود که درحال حاضر جزو محبوب ترین وی رم ها محسوب میشود.
تعریف Vram
اگر بخواهیم یک تعریف ساده از وی رم داشته باشیم می توانیم بگوییم Vram مخفف حافظه دسترسی تصادفی ویدیویی است حافظه VRAM نوعی حافظهی بافر بین نمایشگر و پردازندهی سیستم است که فریم بافر نیز آن را می نامند، همانطور که حافظه دسترسی تصادفی ویدیویی یعنی رم دسترسی تصادفی به دادهها را برای پردازنده کامپیوتر انجام می دهد وی رم نیز همین کار را برای کارت گرافیک کامپیوتر شما انجام میدهد در حقیقت این حافظهی ویدیویی توان عملیاتی کلیه فریم بافر کامپیوتر را افزایش میدهد و گرافیک رنگی، رزولوشن بالاتر، سرعت بهتر و هزینهی کمتر را به ارمغان آورده است، این حافظه موقت انواع بسیاری دارد و ظرفیت آن نقش بسیار مهمی را در عملکرد کارت گرافیک نصب شده بر روی سیستم شما ایفا میکند.
راه های مشاهده ظرفیت VRAM پردازنده کارت گرافیک
بیشتر افرادی که کارهای گرافیک انجام می دهند و یا گیمر های عزیزمون نیاز به این دارند که از ظرفیت VRAM موجود بر روی کارت گرافیک خود آگاه باشند، برای مشاهده مقدار VRAM نصب شده بر روی سیستم خود کافیه مراحل زیر را طی کنید
قبل از اینکه به سراغ مسیرهایی که در ویندوز در اختیار شما قرار داده شده است برویم این نکته را اضافه کنم که شما از طریق سایت سازنده کارت گرافیک و همچنین از طریق جعبه کارت گرافیک خریداری شده میتوانید مقدار VRAM روی کارت گرافیک خود را مشاهده کنید ، اگر در این زمینه نیاز به کمک داشتید کافیه از مشاورین رایانه کمک به صورت تلفنی کمک بگیرید، برای تماس با ما از طریق تلفن های ثابت شماره 9099071540در اختیار شما عزیزان قرار داده شده است، همچنین برای با کارشناسان ما از طریق موبایل میتوانید شماره 0217129 را شماره گیری کنید. در ادامه مسیر مشاهده مقدار VRAM در ویندوز را یاد بگیریم:
مشاهده مقدار VRAM در ویندوز
در ویندوز 10 و یا 11 میتوانیم با رفتن به مسیر زیر مقدار وی رم نصب شده بر روی سیستم را مشاهده کنیم
- ابتدا استارت ویندوز را باز کنید
- وارد بخش SETTINGS میشویم
- وارد گزینه system شویم
- گزینه display را انتخاب کنید
- گزینه advanced display را انتخاب کنید
- در نهایت وارد بخش display adapter شوید
- حالا گزینه properties را باز کنید و قسمت desiccated video memory را مشاهده کنید
همچنی میتوانید برای مشاهده ظرفیت وی رم نصب شده بر روی سیستم خود از نرم افزار GPU-Z استفاده کنید که در این بخش مقدار VRAM نصب شده بر روی سیستم شما را نمایش میدهد ( برای دانلود این نرم افزار میتوانید از این صفحه اقدام کنید : دانلود GPU-Z
VRAM چطور عمل میکند?
زمانی که قصد داریم تصویری را روی نمایشگر اجرا کنیم، ابتدا پردازنده کامپیوتر اطلاعات را از روی رم اصلی یعنی رم غیر ویدئویی میخواند، سپس این اطلاعات بر روی Vram نوشته میشود، حالا که اطلاعات بر روی وی رم قرار گرفته است به صورت یک سیگنال دیجیتال، نیاز است که این سیگنال های دیجیتال به صفحه منتقل شود، این کار با استفاده از یک رابط ویدئویی دیجیتال و یا چند رسانه ای و یا حتی از طریق پورت hdmi به صفحه نمایش انجام میشود، این برای زمانی است که شما از نمایشگرهای جدید LED استفاده میکنید، اگر از رابط های قدیمی مانند VGA استفاده کنید و یا نمایشگر قدیمی باشد، لازم است این سیگنال ویدویی به آنالوگ تبدیل شود که اینکار از طریق رم انجام پذیر است. این سیگنال به آنالوگ و سپس از طریق مبدل به صفحه نمایش انتقال پیدا میکند.
همانطور که بالاتر متوجه شدین وی رم بسیار به رم معمولی شباهت دارد بنابراین بهتر است ابتدا به چگونگی عملکرد رم قرار داده شده در کامپیوتر بپردازیم، فرض کنید سیستم شما در حال پردازش اطلاعاتی است اگر به صورت مستقیم پردازنده به سراغ هارد درایو یا حافظه SSD برود و بخواهد اطلاعات را به صورت مستقیم از هارد سیستم دریافت کند، سرعت پردازش اطلاعات بسیار پایین خواهد آمد، بنابراین ما یک رم بر روی سیستم قرار میدهیم ، داده ها به صورت موقت بر روی حافظه رم ذخیره میشود و سپس به Cpuبرای پردازش ارسال میشود ، این کار باعث میشود که سرعت انتقال اطلاعات و دسترسی پردازنده کامپیوتر به داده ها افزایش پیدا کند، حالا باتوجه به مادربرد و همچنین پردازنده ای که استفاده میکنید اگر قطعات دیگر هم سرعت بالا را پشتیبانی کنند هر چقدر شما حافظه رم را افزایش دهید باعث میشود پردازنده با سرعت بالاتری به داده ها دسترسی داشته باشد و در نتیجه سرعت پردازش اطلاعات بالارفته و شما با افزایش سرعت کامپیوتر رو به رو خواهید شد.
ایا میتوانیم ظرفیت vram را افزایش دهیم؟
زمانی که بر روی سیستم کامپیوتر از کارت گرافیک استفاده میکنیم اگر بخواهیم vram را افزایش دهیم تنها کاری که میتوانیم انجام دهیم این است که کارت گرافیک سیستم خود را تغییر دهیم، اما در رابطه با لپ تاپ ها عملا نمی توانیم vram را افزایش دهیم و لازم است تصمیم برای خرید لپتاپ جدید بگیریم.
زمانی که از سیستم های کامپیوتر و یا دسکتاپ که به یک پردازنده گرافیکی یکپارچه مجهز شده اند استفاده میکنیم، این امکان وجود دارد که برای افزایش ظرفیت اختصاص داده شده به VRAM تنظیماتی را از داخل BIOS انجام دهیم و این حافظه را افزایش دهیم، البته به این نکته باید توجه کنیم که ما با افزایش VRAM در حقیقت در حال کاهش رم کلی دستگاه هستیم، اما چه برای کامپیوتر های دسکتاپ و چه برای لپ تاپ ها امکان افزایش رم وجود دارد، بنابراین میتوانیم رم عادی سیستم را افزایش دهیم و از طریق تنظیمات بایوس رم نصب شده بر روی VRAM را نیز افزایش دهیم.
البته برخی از سیستم ها که مجهز به پورت تاندربولت 3 هستند میتوانند از پردازنده های گرافیکی اکسترنال استفاده کنند که البته این دسته از پردازنده های کارت گرافیکی هزینه ی بالایی دارند
انواع حافظه VRAM کارت گرافیک
حافظه های کارت گرافیک Vram انواع مختلفی دارند که عبارتند از :
- Multibank DRAM چند بانکی (MDRAM)
- Rambus DRAM
- Synchronous Graphics RAM (SGRAM)
- Window RAM (WRAM)
در ادامه هر کدام را به صورت مجزا توضیح خواهیم دارد
Multibank DRAM چند بانکی (MDRAM)
MDRAM نوعی وی رم است که کارایی بالایی دارد این Vram توسط شرکت MoSys وارد بازار شده است . این حافظه کارت گرافیک را برای اینکه توانایی دسترسی به بخش های مختلف داشته باشیم به چندین بخش 32 کیلوبایتی تقسیم کرده اند تا به راحتی بتوانند به هر کدام از بخش ها به صورت مجزا دسترسی داشته باشند و سرعت پردازش داده های گرافیکی افزایش پیدا کند به صورت عادی یکپارچه است و در آن واحد میتوانید به کل آن دسترسی داشته باشید. اما به دلیل وجود داشتن بانکهای حافظهی مجزا که در این نوع وی رم قرار داده شده است، این امکان برای شما فراهم شده است که به صورت همزمان به قسمت های مختلف این حافظه کارت گرافیک دسترسی داشته باشید که در نتیجه این دسترسی، عملکرد این قطعه به صورت چشمگیری افزایش یافته است MDRAM نسبت به انواع دیگر وی رم ارزانتر است، چرا که برخلاف سایر اشکال VRAM، می توان آن را با مقدار مشخصی برای یک وضوح خاص تولید کرد و نیازی به تولید آن در وضوح مختلف وجود ندارد که یک حافظه کار چند حافظه را انجام دهد.
حافظه کارت گرافیک Rambus DRAMDRAM
یکی دیگر از انواع حافظه VRAM حافظه Rambus DRAM است که شرکت Rambus آن را طراحی و روانه بازار کرده است.در این حافظهی موقت ما یک گذرگاه اختصاصی Rambus DRAM را داریم که باعث شده است سرعت انتقال داده بین خود و فریم بافر در این مدل افزایش پیدا کند.
Synchronous Graphics RAM(SGRAM)
بالاتر در رابطه با این حافظه کارت گرافیک با هم صحبت کردیم و گفتیم از محبوب ترین وی رم های موجود در بازار این حافظه است، این حافظه گرافیکی یک DRAM با سرعت کلاک یکسان می باشد که میتوانیم بگوییم نسبت به دیگر حافظه ها مقرون به صرفهتر است و دلیل محبوبت این حافظه نیز علاوه بر افزایش سرعت پردازش های گرافیکی قیمت مناسب آن است. در این حافظه Vram ما یک پورت داریم. اما با باز کردن همزمان دو صفحه این قابلیت برای این مدل حافظه ایجاد شده است که میتواند دو پورته عمل کند. synchronous DRAM برای اجرای برنامهها، بارگذاری سیستم عامل و اجرای وظایف معمولا از این حافظه به این صورت استفاده میشود.
Window RAM (WRAM)
WRAM نوعی حافظه VRAM است که دو پورت دارد و کارایی بسیار بالایی دارد. میتوانیم بگوییم WRAM به صورت تقریبی 25 درصد پهنای باند بیشتر و همچنین هزینه کمتری نسبت به VRAM را دارا میباشد. این مدل حافظه، با توجه به ویژگیهایی که دارد این امکان را به وجود آورده است که خواندن دادهها برای مصارفی چون پر کردن بلاکها و افزودن متون کارآمدتر انجام شود. معمولا از حافظه گرافیکی WRAM برای به دست آوردن وضوح بسیار بالا مانند 1200×1600 پیکسل و نمایش رنگهای طبیعی استفاده میکنیم. توجه داشته باشید که Window RAM با ویندوز مایکروسافت ارتباطی ندارد و صرفا یک تشابه اسمی است.
برای بازی به چه مقدار VRAM نیاز داریم؟
اگر شما هم یک گیمر حرفه ای هستید لازم است رزولوشن بالایی داشته باشید، کارتهای گرافیک جدید حداقل 8 گیگابایت حافظه دارند، اگر قصد دارید یک سیستم جدید اسمبل کنید و نیاز به رزولوشن بالا مانند 1440p و یا 4k دارید حتما شما هم یک کارت با حافظه 8 گیگ را تهیه کنید
با توجه به پردازش های گرافیکی که داریم 4 گیگابایت به نظر برای رزولوشن های بالاتر از 1080 کافی نیست، بنابراین اگر شما نیازی به رزولوشن های بالاتر از 1080 ندارید و یا محدودیت بودجه دارید میتوانید از گرافیک های 4 گیگابایت استفاده کنید
این نکته را نیز در نظر داشته باشید که برای مثال گرافیک GTX 1660 Super 6 گیگابایت حافظه دارد و کارتهای رده بالایی مانند GTX 1080 Ti و RTX 2080 Ti 11 گیگابایت حافظه دارند. ولی اینکه صرفا بخواهیم دو کارت گرافیک را با توجه به مقدار vram مقایسه کنیم کار بسیار اشتباهیه چرا که تفاوت در عملکرد کارت گرافیک ها به دیگر جوانب نیز بستگی دارد.
نتیجه گیری
در این مقاله تلاش کردیم تا اطلاعات کاملی در رابطه با vram و انواع آن و همچنین مقدار وی رم مناسب برای بازی کردن در اختیار شما عزیزان قرار دهیم ، امیدواریم با استفاده از این مقاله بتونید بازی های مورد علاقه ی خود را بهتر اجرا کنید و اگر قصد خرید یا جمع کردن یک سیستم کامپیوتر را دارید به درستی تصمیم بگیرید ، بهتون پیشنهاد میدم برای خرید کامپیوتر قبل از اقدام با دریافت مشاوره تلفنی از کارشناسان رایانه کمک خرید خود را به بهترین نحو ممکن انجام دهید، برای اینکار کافیه از طریق تلفن های ثابت با شماره 9099071540 و از طریق تلفن موبایل با شماره 0217129 با ما در ارتباط باشید.
📌 رفع مسئولیت: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است و در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.